The Bunker 599 Project

During WWII European countries built a series of massive concrete bunkers to protect citizens in the event of attack. Today these bunkers stand abandoned and crumbling throughout Europe, and serve as reminders of the bloodshed that happened on that very soil. Though made to withstand shelling, gunfire, and even bombing, strength was the primary concern of the bunkers’ engineers. Yet with their smooth concrete exteriors, abstracted shapes, and total absence of adornment, the bunkers have a modern minimalist appeal. Earlier this week the GQ Eye featured the work of photographer Jonathan Andrews whose work captures the stark beauty of these structures.

This particular bunker is in the Dutch countryside and overlooks a lake created by the New Dutch Waterline. The project is simply titled Bunker 599 and is the result of a collaboration between creative agency Atlelier De Lyon and Rietveld Landscape. The bunker appears to have been surgically sliced in half, allowing for a walk way for sightseers to enjoy the structure and the lake. The goal was to give pedestrians the ability to interact with the landscape and to be able to appreciate the hulking mass of the building. The bunker is also visible from the A2 highway allowing it to be seen by thousands of people a week. Check out some photos of the project below.

Daniel St. Germaine

Daniel St. Germaine

Daniel St. Germaine

Latest posts by Daniel St. Germaine (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>